Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad continuă și în 2015 campania “Apa, viață și pericol”

Cu prilejul oferit de sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei, în data de 22 Martie, Administrația Bazinală de Apă(A.B.A.) Prut-Bârlad demarează o amplă acțiune de informare a elevilor din clasele V-VIII și de comunicare pe tema inundațiilor și a măsurilor de prevenire a acestora. Campania a început în anul 2014 și dat fiind realul succes al acestor acțiuni va continua și anul acesta în școlile din interiorul bazinului hidrografic Prut-Bârlad (județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați).

Pe parcursul a două săptămâni, reprezentanți ai A.B.A. Prut-Bârlad vor implica peste 700 de copii din bazinul hidrografic Prut-Bârlad, în prezentări interactive pe tema Apa, viață și pericol. Scopul este acela de a-i face pe elevi să înțeleagă importanța apei pentru viața, dar și pericolul pe care îl poate constitui.

Inundaţiile reprezintă unul dintre cele mai dezastruoase fenomene naturale extreme, declanşate ca urmare a relaţiei de cauzalitate directă dintre factorii atmosferici (precipitaţiile) şi cei hidrici. La aceştia se adaugă în multe situaţii factorii antropici deoarece dezvoltarea economică deosebită , extinderea teritoriilor urbanizate şi a celor despădurite au indus modificări radicale în evoluţia fenomenelor hidroclimatice extreme.Deşi viiturile sunt fenomene normale, cu repetabilitate în timp, care fac parte din procesul scurgerii în albie, inundaţiile sunt în epoca modern una din principalele cauze ale pierderilor materiale și umane. De aceea, e important să fim informați și să știm cum să prevenim astfel de dezastre.

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad s-a implicat în anii precendeți în numeroase acțiuni de educare și informare în ceea ce privește prevenirea inundațiilor, resursele de apă și alte subiecte asemănătoare, susținând plăcerea de cunoaștere și de afimare a tinerilor. În aceeași perioadă, ABA Prut-Bârlad are în desfășurare și o campanie de prevenire a inundațiilor pentru publicul-țintă adult din cele patru județe vizate, precum și alte evenimente ce vor implica mass-media, instituții de învățământ, Inspectorate Școlare Județene, Inspectoratele pentru Situații de Urgență și alte instituții.